-->
síklemez tető cserepeslemez tető
TETŐFELÚJÍTÁS MINŐSÉGI, GAZDASÁGOS, TARTÓS KIVITELEZÉSSEL!

Tetőfelújítás
minőségi, gazdaságos,
tartós kivitelezéssel!

Minden Swedsteel tetők és csatorna-rendszer alapja a prémium svédacél, amelyet világszerte a legjobb acélnak tartanak. Felújításkor döntsük a tartós, megbízható és gazdaságos megoldások mellett.

A tetőknek és a csatornának el kell viselniük a természet minden szeszélyét és extrém viszontagságait, a tetőfedő anyagnak hosszú távra tökéletes biztonságot és védelmet kell adnia, meg kell felelnie a legszigorúbb követelményeknek, jól kell kinéznie ma és évtizedek múlva is, és a tartósság mellett költséghatékonynak, környezetbarátnak kell lennie.

Ha hosszú távra tervezünk a felújításkor, sok bosszúságtól, felesleges utólagos kiadástól kímélhetjük meg magunkat. Ez igaz minden nagyobb beruházásra az otthonunkat, házunkat, épületeinket illetően, legyen szó fűtési rendszerről, nyílászárókról, szigetelésről vagy a tetőről.

Megfelelő tájékozódás, kellő körültekintés nélkül a tetőfelújítás az egyik legnagyobb rémálom lehet, mivel mindenki fél a feje feletti biztonság megbontásától, bolygatásától. Itt valóban többszörösen igaz a tudatosság, a lehetőségek feltérképezése, saját épületünk, tetőnk állapotának pontos műszaki felmérése – a hibákkal tisztában kell lennünk, hogy jó irányba induljunk a megoldással, és ne kelljen felesleges, költséges beruházásba fognunk.

A legfontosabb a tetőfedés típusa, alapanya és persze az esztétikája, megjelenése, színe, minősége, élettartama. Mivel a tető állandóan ki van téve az időjárás viszontagságainak, ezért az egyik legérzékenyebb, és az egész ház szempontjából a legsebezhetőbb rész, mivel sérülései nyomán maradandó károkat szenvedhet a tartó falazat és a lakótér is.

SZERETNÉ TUDNI, HOGY SAJÁT ÉPÜLETÉRE MENNYIBE KERÜL A SVÉDACÉL TETŐFEDÉS?

AJÁNLATOT KÉREK


Miért svédacél tető, mik az előnyei?

Az acél az egyik legbiztonságosabb és legtartósabb tetőfedő alapanyag, megjelenésében és színeiben rendkívül változatos a klasszikus cserepeslemeztől a minimalista síklemezesig.

Az acél tartósságát az acélmag szilárdsága, vastagsága, a korrózióálló cinkréteg és a bevonat vastagsága, minősége határozza meg. A Swedsteel tetők és burkolatok prémium minőségű svédacél alapanyagból készülnek. A Swedsteel tetők, burkolatok 0,5 mm-es anyagvastagsággal rendelkeznek, a csatorna rendszer 0,6 mm-essel – ez az egyik legjobb hazai minőség. Továbbá az alapanyag prémium minőségét az acél szilárdsága, a cinkréteg vastagsága és a színbevonat típusa határozza meg, ezeket érdemes minden gyártónál megnézni, és megfontoltan dönteni. Hiszen a tető, csatorna és burkolatok akkor funkcionálnak hosszú évtizedekig, ha megfelelő alapanyagból gyártják. A Swedsteel elkötelezett a minőség mellett, ismeri a hazai igénybevételeket (jég, szél viharok, UV és stb.) ehhez megfelelően teszteli és gyártja a tetőit, termékeit. Automatizált fejlett technológiája révén ezeket versenyképes áron komplett tetőrendszerként kínálja.

S250GD + Z275 PE25

Ez a számsor az acél műszaki paramétereit, tulajdonságait jelzi:

S250 az acélmag szilárdságát mutatja – meghatározza az anyag stabilitását

Z275 az acélmagra felhordott és azzal szoros kémiai kapcsolatot alakított korrózióálló cinkréteg mennyisége – 275 g/m2

PE25 a színbevonat típusát (PE mint poliészter) és vastagságát (25 ym) jelzi

Előnyök:

Az acél ellenáll a szélsőséges időjárásnak rendkívül jók a mechanikai tulajdonságai – UV sugárzás nem rontja az esztétikai megjelenését, szél-, jég-, és hóterhet jól bírja, viharok nem tudják rongálni ugyanis az anyag nem reped, nem törik, tehát hatalmas a biztonság, amit nyújt.

Az acél tetők önsúlya nagyon kicsi a jól ismert beton és agyagcserép fedésekhez képest, ami hatalmas segítség a felújításnál, az építkezésnél az alátámasztó szerkezet szempontjából, így természetesen gazdaságosabb megoldást tud biztosítani.

A méretre történő, nagy táblás gyártás a rendkívül gyors kivitelezést teszi lehetővé, ezzel rövidítve a tetőépítés idejét és ezáltal a munkadíját is.Kiválasztásnál fontos az alapanyag ellenőrzése: ezt megtehetjük a minősítéseken keresztül vagy a gyártónál, szerelőnél.

Továbbá rendkívül fontos, hogy a gyártó a tetőanyaghoz a szükséges kiegészítőket és kapcsolódó termékeket is kínálja egy rendszerben, a tetőhöz műszakilag megfelelően és tesztelten, úgy mint pl.: kötőelemek, szellőzők, fóliák, tömítők, és tetőbiztonsági rendszer. Hiszen a tető akkor lesz komplett és jól működő, ha megfelelően szigetel, biztosítva van a szükséges szellőzés és, ha minden építőelem harmonikusan illeszkedik hozzá.

Szintén fontos szempont a kiválasztásnál a hazai gyártás, hiszen ebben az esetben a tető a magyarországi viszonyokra le lett tesztelve, minősítve, a gyártása, szállítása olcsóbb, a garancia garantált, egy esetleges bővítés esetén az elemek utánpótlása gyorsan és rugalmasan megoldható.


Tetőfelújítás: az esztétika is fontos szempont

Esztétika, külső

Sokan nem tudjuk elsőre elképzelni, hiszen többségben nem ezt ismerjük, viszont ha megnézzük egy fényképen, vagy tudatosan figyeljük az utcákat, számos ilyen tetővel találkozunk mind cserepes, mind sík formájában.
A klasszikus cserepeslemez teljesen azonos hatású a hagyományos cseréppel széles színválasztékban elérhető , így akár parasztházakhoz, klasszikus nyeregtetős családi házakhoz vagy belvárosi középületekhez könnyen megtaláljuk a megfelelő tetőburkolatot.
Az előkorcolt síklemezes fedés a modern és minimalista stílusú épületeknek közkedvelt, elegáns, exkluzív tetőfedő anyagai. Egyre több családi háznál és társasháznál választják ezt a letisztult stílust, köszönhetően a formáján túlmenően a széles szín- és bevonatválasztékának, gyors kivitelezhetőségének. Emellett irodaházak, középületek, templomok, kastélyok tetőfedéseként is előszeretettel alkalmazzák – nem utolsósorban rendkívüli tartóssága miatt.

Felújításhoz mind a cserepeslemez, mind pedig a síklemez jól használható.


Tetőfelújítás legfontosabb munkafázisai

1. Fa aljzatszerkezet:

  • Ha a régi tetőfedés (pl. síkpala, bitumenes zsindely, stb.) állapota olyan, hogy nem szükséges elbontani, akkor azon keresztül (lejtésirányban) új ellenléc rögzítése szükséges a meglévő fa tartószerkezethez (szarufákhoz, átmenő csavarokkal), majd arra merőlegesen új tetőléc vagy teljes felületű deszkázat szerelése (az új tetőfedéstől függően).
  • Amennyiben el kell bontani az elavult, károsodott régi tetőfedést, felül kell vizsgálni a meglévő alátétszerkezet (lécezés, deszkázat), hogy megfelelő-e az új tetőfedés alá, vagy ki kell cserélni újra.
2. Alátéthéjazat:

  • Ha a megmaradó régi tetőfedés állapota megfelelő másodlagos vízelvezetés biztosítására, akkor további alátéthéjazat, tetőfólia nem szükséges.
  • Ha a megmaradó tetőfedés nem alkalmas rá, akkor másodlagos vízelvezető réteg (páraáteresztő tetőfólia) elhelyezése is szükséges. Ebben az esetben az ellenlécet duplázni kell, és a 2 ellenléc között kell a lélegző tetőfóliát fektetni.
  • Ha új fa aljzatszerkezet készül, akkor mindenképpen szükséges megfelelő alátéthéjazat beépítése.
3. Átszellőztetett légrés:

Az új tetőfedés alatt átszellőztetett légréteget kell kialakítani, a megfelelő hő- és páratechnikai viselkedés, a jó energetikai teljesítmény és a tökéletes beázásmentesség érdekében.

4. Új tetőfedés:

Az új tetőfedés szerelése (nagytáblás cserepeslemez lécezésre vagy korcolt síklemezfedés deszkázott aljzatra).

5. Ereszcsatorna-rendszer:

A biztonságos és esztétikus csapadékvíz-elvezetés elengedhetetlen hozzátartozója a megfelelő tetőfedésnek. Az új tetőfedéssel egyidejűleg szükséges a meglévő ereszcsatorna felülvizsgálata, szükség esetén tisztítása, karbantartása, javítása, vagy akár teljes cseréje.


Felújításnál sokan emlegetik a cserepeslemezt, miért is?

Egyrészt a kis önsúlya és a méretre történő gyártása, gazdaságos kivitelezhetősége miatt, továbbá a rögzítés-technikájának köszönhetően akár meglévő régi síkpala, hullámpala tetőkre is ráépíthetjük anélkül, hogy meg kellene azokat bontani.

Emellett a ráfedéses tetőfelújítás, az említett alacsony önsúlynak köszönhetően nem jelent nagyobb megterhelést a tartószerkezeteknek, teherhordó falaknak.

Továbbá az alapanyaga és tartóssága, esztétikája révén hosszú évtizedekre nyújt rendkívül biztonságos megoldást. Valamint az egyik legfontosabb érv, hogy a hazai tetőfelújítások jelentős aránya már ezzel a cserepeslemezes tetőfedéssel készült az utóbbi évtizedben akár családi házaknál, akár középületeknél, akár agrár és ipari épületeknél nézzük meg. A tetőfedők nagy többsége örömmel dolgozik vele, mivel rövid idő alatt, kisebb munkával tudja megvalósítani a felújítási munkálatokat, sokszor tetőszerkezeti megbontás és megerősítés nélkül.


Mire figyeljük még?

A gyártó és a tető kiválasztása mellett a megfelelő szakértelemmel rendelkező, megbízható kivitelező személye is nagyon fontos. Ma már sokan félünk a mesterektől, mert sokszor halljuk, hogy nem dogoznak lelkiismeretesen, nem igényes a munkájára, túl drága …és még sorolhatnánk.

Ebben az esetben sokat segíthet, ha megkérdezzük a gyártót, kérünk minimum két ajánlott szerelőt, kivitelezőt, esetleg személyesen találkozunk velük, megtekintünk egy korábbi munkájukat, amit ilyen technológiával készítettek. A gyártók a szakemberekkel szorosan együtt dolgoznak, oktatásokat szerveznek részükre, és továbbképzésre invitálják őket – ezért is érdemes bízni a gyártók által megajánlott mesterekben.

Válasszon tudatosan, kérdezzen nyugodtan és éljen a Swedsteel-Metecno helyszíni műszaki ill. telefonos segítségével, kérje ajánlatukat és így akár hosszú évtizedekre biztos tetőt tudhat a feje felett!